Allerji Sözlüğü
Adrenalin: Organizmada böbrek üstü bezleri tarafından yapılan bir tür hormon. Sentetik bir ilaç olarak üretilerek anafilaksi tedavisinde kullanılır.
Allerjen: Bağışıklık sistemini harekete geçirerek allerjik reaksiyona yol açan polenler, mantar sporları, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, gıdalar, ilaçlar, arı zehiri gibi maddeler.
Allerji deri testi: Allerjik reaksiyona yol açan allerjenleri belirlemek amacıyla, bir damla allerjenin deriye damlatılarak steril bir iğneyle çizilmesi ve oluşan kızarıklık ve kabarıklık şeklindeki yanıtın değerlendirilmesi şeklindeki uygulama.
Allerjik kontakt dermatit: Deri ile temas eden bazı kimyasal maddelere karşı gelişen allerjik reaksiyonun yol açtığı ekzema türü.
Allerjik reaksiyon: Normal kişilere zarar vermeyen polenler, mantar sporları, ev tozu akarları, kedi-köpek tüy ve deri döküntüleri, gıdalar, ilaçlar gibi maddelerin duyarlı kişilerde oluşturduğu reaksiyon.
Allerjik rinit: Allerjik bir yanıt sonucu gelişen ve burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırık gibi yakınmalara yol açan burun mukozası iltihabı.
Anafilaksi: Bütün vücudu etkileyen, deri döküntüsü, solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, kan basıncında düşme gibi belirtilerle seyreden, şoka yol açabilen ve acilen tedavi edilmezse ölümcül olabilen en ağır allerjik reaksiyon tipi.
Antijen: Organizmanın bağışıklık sistemini harekete geçirerek antikor yapımına yol açan maddeler.
Anjioödem: Dudaklar, göz kapakları, genital bölge, avuç içleri ve ayak tabanlarında şişme şeklinde görülen allerjik reaksiyon.
Antihistaminler: Allerjik reaksiyonlar sonucunda salgılanan ve histamin adı verilen kimyasal maddenin vücuttaki istenmeyen etkilerini bloke eden bir grup ilaç.
Antikor (immunglobulin): Vücuda giren bir antijen veya yabancı proteini nötralize etmek amacıyla, akyuvarlar tarafından yapılan protein yapısındaki maddelerdir.
Atopik dermatit: Deride kaşıntı, kabuklanma ve kabalaşma gibi belirtilerle seyreden, sıklıkla allerjik nezle ve astım gibi solunum yolu alerjileriyle birlikte görülen kronik ekzema türü.
B hücreleri (B lenfositler): Kemik iliğinde yapılan ve bağışıklık sistemi içinde antikor yapımında görev alan akyuvarlar.
Bazofil: Bir tür akyuvar.
Bronkospazm: Bronşları saran kasların kasılması sonucu gelişen bronş daralması.
Bronş: Akciğerleri nefes borusuna bağlayan daha büyük çaplı hava yolları.
Bronşiol: Her iki akciğerin içinde yer alan ağaç dallanması şeklinde binlerce küçük hava yolunun her biri.
Bronşit: Kronik öksürüğe yol açan bronş infeksiyonu veya iltihabı.
Ekzema: Genellikle kaşıntı, sulanma ve kabuklanma gibi belirtilere yol açan deri iltihabı.
Eozinofil: Allerjik reaksiyonlarda rolü olan bir tip akyuvar.
Hava yolu obstrüksiyonu: Akciğerlere hava taşıyan hava yollarında daralma.
Hipersensitivite: Aşırı duyarlılık.
Hücresel immunite: Bağışıklık sisteminde T hücresi veya T lenfosit adı verilen akyuvarların oluşturduğu bağışıklık.
İmmun sistem (bağışıklık sistemi): Organizmayı bakteri ve virüsler gibi zararlı mikroorganizmalardan koruyan hücreler ve antikor adı verilen özel protein yapısındaki maddelerin tümü
İmmunglobulin E: Allerjenlere karşı B hücreleri tarafından sentezlenen ve aynı allerjenle tekrar karşılaşıldığında allerjik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açan antikor türü.
İntrensek astım: Allerjik bir nedene bağlı olmayan astım türü.
Kontakt dermatit: Özel bazı kimyasal maddelerle temas sonucu deride ortaya çıkan reaksiyon.
Kortikosteroid ilaçlar: Organizmada böbrek üstü bezleri tarafından yapılan doğal kortizon hormonlarıyla benzer etkili bir grup iltihap giderici ilaç.
Lenfosit: Bağışıklık sisteminde farklı görevleri olan akyuvarlar.
Mast hücresi: Burun mukozası, akciğerler ve deri gibi dokularda bulunan ve başta histamin olmak üzere allerjik belirtilere yol açan kimyasal maddeleri salgılayan bir grup akyuvar.
Polen: Otlar, tahıllar, ağaçlar ve yabani bitkiler tarafından yapılarak rüzgarla uçuşan ve bazıları duyarlı kişiler için allerjen olan çiçek tozları.
Rinit: Burun içini döşeyen mukozanın iltihabı. Sıklıkla polen, ev tozu gibi havada bulunan ve solunumla alınan allerjenlere bağlıdır.
Rinitis medikamentoza: Burun tıkanıklığını açmak için kullanılan bazı burun damlası ve spreylerin veya diğer bazı ilaçların uzun süreyle kullanılması sonucu ortaya çıkan rinit şekli.
Saman nezlesi (mevsimsel allerjik rinit): Polenlerin yol açtığı allerjik bir yanıt sonucu burun mukozasının iltihabı.
Sinüs: Yüz kemikleri içinde bulunan solunum yollarıyla ilişkili hava boşlukları. İçleri hava yollarındakine benzer bir mukoza ile kaplıdır.
Sinüzit: Sıklıkla bakteri veya virüs infeksiyonları sonucu gelişen sinüs iltihabı.
Ürtiker (kurdeşen): Deri yüzeyinde değişik büyüklükte olabilen, çok kaşıntılı, kızarık ve hafifçe kabarık lezyonlar.