Sık sorulan sorular

SORU    :  Dolgu yapıldıktan sonra dişlerimde sızlamalar oluyor, bu durum normal mi?

CEVAP  :  Dolgunun doğal olarak çürüğün sinire yakınlığına göre sızlama şikayetleri artabilir. Ama bu asla gece ağrısı şeklinde olmamalıdır. Sızlamalar hafif ve anlıksa sıkıntı yoktur ve günler geçtikçe azalan bir ivme ile geçer. (Hastanın ağrı eşiğinin düşük ya da yüksek olması sızlamayı etkileyen diğer faktördür.) Hastanın uzun süren (1-2 saat) sürekli sızlamalarında, gece ağrılarında hemen hekime gitmesi ve muayene olması gerekir. Çoğu zaman hekimler bütün iyi niyeti ile dişleri kurtarmaya çalışmakta ve kanal tedavisine gitmeden dişleri tedavi etmeye çalışmaktadır ve çoğu zaman hastalar yoğun ağrı yaşamalarına rağmen hekimine hemen gitmeyerek ve evde ağrılarını ilaçlarla dindirmeye çalışırken dişler iltihaplanmakta ve çoğu zaman kaybedilmektedir.

SORU    :  Dişetlerim fırçalarken kanıyor. Ne yapabilirim?

CEVAP  :  Dişetlerindeki iltihabın en önemli göstergesidir. Hasta hemen hekimine başvurmalı ve düzenli olarak tartar temizliği yapılmalıdır. Kanamanın en büyük nedeni fırçalama ile artık çıkmayan dişe yapışmış dişeti içine gizlenmiş bakteri topluluklarıdır. Hatta o kadar yoğundurlar ki diş taşlarının büyük bir kısmını oluştururlar. Kanama dişeti hastalığının ilk belirtilerindendir ve hasta için ilk uyarıdır. İlerleyen zamanlarda bu uyarı dikkate alınmazsa dişetleri kendini geriye doğru çekecek ve artık çene kemiğinde erimeler başlayacak, bunun sonucunda da çürüksüz sağlam dişler kaybedilecektir. Ama hasta bu ilk uyarıda hekimine başvurursa ve tekrar düzenli fırçalamaya devam ederse bu gerçeklerle hiçbir zaman yüzleşmez.

SORU    :  Diş gıcırdatması yaşıyorum ne yapabilirim?

CEVAP  :  Günlük hayatta yaşadığımız stresi azaltmaya çalışmalı ama olmuyorsa hekiminize başvurup gece plağı yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede sabah kalktığınızda yaşadığınız çene ağrılarından, ağzınızı açtığınızda çene ekleminden gelen seslerden biraz olsun kurtulursunuz.  Daha sıkıntılı durumlarda üniversite hastanelerinin cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.

SORU    :  Porselen dişler ne kadar sürede tamamlanır?

CEVAP  :  Normalde diş çekimi yarasının iyileşmesi beklenmiyorsa 7 ile 12 gün içerisinde tamamlanır. Günümüzde dijital olarak tasarlanan porselenlerin çeşitli frezleme üniteleri ile 1 ile 5 saat içerisinde hasta ağzına uygulanması mümkündür. Bu sayede diş teknisyenine gerek kalmadan hata payını en aza indirip hastanın ağrı şikayeti minimuma düşürülebilir. Dijital teknoloji ile zaman tasarrufu sağlanarak milimetrenin yüzde biri hassasiyetinde dişle çok uyumlu, kişiye özel porselenler elde edilebilinir. Porselen kaplama ile kaplanan dişin çürüme riski büyük oranda azaltılarak ömrü uzatılır.

SORU    :  Diş tedavisinde son teknoloji ne aşamadadır?

CEVAP  :  Teknolojik yenilikler her alanda önem taşımaktadır. Önemli olan teknolojik yeniliğin sürdürülebilir olmasıdır. Diş hekimliğinde de dijitale doğru hızlı bir ivmelenme vardır. Artık ağız içi kamera kullanılarak taranan dişler, kişi ağzına özgü olarak tasarlanıp, üç boyutlu kazıyıcılarda porselen ya da zirkon bloklar kullanılarak üretilebilmektedirler.

SORU    :  Diş beyazlatma zararlı mıdır?

CEVAP  :  Diş beyazlatmada profesyonel ekipmanlar kullanılıyor ve bu işlem hekim kontrolünde yapılıyorsa ufak tefek sızlamalar hariç herhangi bir zararı yoktur.Hastaların kendi kendine uyguladıkları ve diş hekimlerinin onay vermediği uygulamalar dişlere ve özellikle dişetlerine zarar vermektedir. Bu yapılan yanlış işlemlerin kalıcılığı da çok çok azdır.

SORU    :  Çocukların diş hekiminden korkmaması için ne yapmamız gerekir?

CEVAP  :  Çocukların öncelikle hiçbir diş sıkıntısı olmadan bir diş hekimine götürülmesi gerekir. İlk gün sadece klinik ortam tanıtılarak sadece küçük bir muayene yapılması çok önemlidir. Böylece işlem yapılacağı zaman çocuğun tedaviye vereceği cevap daha olumlu olur. Anne-babaların daha öne diş tedavilerinde yaşadıkları anılarını çocuklarıyla daha uygun bir dille paylaşmaları gerekir. Çocuklara daha yalın, onların anlayacağı şekilde bazı kodlamalar yaparak işlemler anlatılabilir. Örneğin: delme yerine > vız vız, dişi gıdıklamak; iğne yerine > dişin uyku vakti geldi; muayene yerine > dişlerini sayalım, dişi çekmek yerine > oynatıp alalım gibi.

SORU    :  Sigara diş çürümesine neden olur mu?

CEVAP  :  Sigara dolaylı yollardan diş çürüğüne neden olur. Tükürük akışını azalttığı için ağız doğal yollardan temizlenemez bu da çürüme ihtimalini arttırır.

SORU    :  Diş ipinin önemi nedir?

CEVAP  :  Diş ipi diş fırçasının ulaşamadığı ara bölgelere ulaşabildiği için çok önemlidir. Çünkü çoğu zaman çürük bu ara bölgelerden başlar ve yayılır. Bu yüzden diş ipi en az diş fırçası kadar önemlidir.

SORU    :  İşten geç çıkıyorum kaça kadar açıksınız? Pazar günü gelebilir miyim?

CEVAP  :  Hafta içi ve Cumartesi 10:00-22:00 saatleri arasında; Pazar günü ise 11:00-18:00 saatleri arasında kliniğimiz açıktır. Sizinle daha kaliteli ilgilenebilmemiz için randevu almanız gerekmektedir.

SORU    :  Hamileyim, diş tedavisi sakıncalı mıdır?

CEVAP  :  Hekim olarak tercihimiz hastaların hamileliği planlamadan önce tüm diş tedavilerini yaptırmalarıdır. Sonradan gelişen ya da fark edilmeyen durumlar hamilelik döneminde problem yaratırsa müdahale edilecek en yi dönem 3-6 ay arasındaki zaman dilimidir. (Müdahale öncesi hamile hastanın durumunu takip eden doktorundan onay istenir.)

SORU    :  Kalp, şeker, tansiyon hastasıyım. Diş tedavisi sakıncalı mıdır?

CEVAP  :  Diş tedavisi bazı durumlarda sakınca yaratabilir. Hastanın hekimi ile hastalığının detaylarını paylaşması gerekir. (Diş hekimi gerek duyarsa diğer branşlarla iletişime geçebilir.)

SORU    :  Çocuğumun dişlerini korumak için düzenli fırçalamak dışında yapabileceğim bir şey var mı?

CEVAP  :  Süt dişi çürükleri çok hızlı ilerlediği için düzenli kontroller gerekir. Ayrıca herhangi bir çürük oluşmadan dişlere klinik ortamda flor uygulanarak dayanıklılıkları arttırılabilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir